Mianowicie. Oglądam serial i mniej więcej wydaje mi się że znam powodu przemiany żywych ludzi w zombie.
Czy przypadkiem przemiana Shanea w zombie w dosłownie minutę po śmierci nie jest przesadzona ? Przecież do przemiany w zombie potrzeba od kilku godzin do dni. Ponaddto trzeba albo być ugryzionym zadrapanym albo zarażonym jednak gdzie on tam sie zaraził. Po prostu upadł i chwile później wstał już jako zombie.
Wydaje mi się że to faux pax ze strony twórców by pokazać interakcje ze strony syna Ricka. Jak myślicie ?
Przecież w jakimś tam odcinku było wyjaśnione (chyba ostatnim pierwszego sezonu), że WSZYSCY są zarażeni, niezależnie jak zginą. Poza tym, było mówione że to zależy od organizmu. Niektórzy potrzebują wielu godzin, aby "wrócić do świata", a niektórzy robią to odrazu.
Wszystko pisałem z pamięci, a już dawno oglądałem 1 i 2 sezon więc mogłem się w czymś pomylić :D
no właśnie jak mogą być zarażeni i zdrowi chodzić po ziemi ? Zarażenie na tym etapie odpywa się przez zadrapanie lub ugryzienie. Shane nie został ani zadrapany ani ugryziony tak wiec wydaje mi sie ze ta scena dla pobudzenia emocji trochę nagięła "serialowe fakty"
W finałowym odcinku sezonu pierwszego Jenner powiedział, że każdy jest zarażony. Zarażenie mogło nastąpić na skutek np. mutacji komórek, czy rozprzestrzeniania drogą powietrzną etc. Zombie nie są czynnikiem przenoszącym wirusa/bakterię/grzyba. To po prostu w każdym z nich już siedzi, i aktywuje się dopiero po śmierci, nie ważne w jaki sposób dana osoba zginie. Ugryzienie nie odgrywa tutaj znaczącej roli. Człowiek może zostać zastrzelony, a i tak powstanie. Kontakt z trupem po prostu można przyrównać do każdego innego uszkodzenia ciała. Bakterie bytujące w jamie gębowej są śmiertelne dla organizmu.
Przecież kiedy wszyscy uciekli z farmy i skończyła im się bodajże benzyna to Rick nawet powiedział 'we're all infected' ;)
Każdy po śmierci staje się zombie. Tak było powiedziane w komiksie oraz filmie. Ugryzienie cie zabije, ale śmierć dopiero zamieni w zombie. Prędkość z jaką się zmienisz zależy od organizmu. A co do ingerencji Carla, to w komiksie on zabija Shana i dlatego pewni dodali tą scenę.